Friday, August 14, 2009

LAPORAN LAWATAN KE PLPPPADA 14 OGOS 2009, KELAB PENYAYANG UKM TELAH MENGADAKAN LAWATAN KE PUSAT LATIHAN PERINDUSTRIAN DAN PEMULIHAN (PLPP) BANGI.SERAMAI 35 AHLI KELAB HADIR DAN KAMI BERTOLAK KE PLPP PADA JAM 3 PETANG DAN DIBAWA MELAWAT KEMUDAHAN INFRASTRUKTUR DAN LATIHAN YANG DISEDIAKAN DI SINI. ANTARA KURSUS-KURSUS YANG DISEDIAKAN; KURSUS VOKASIONAL SEPERTI PEMBANTU TADBIR SISTEM MAKLUMAT,MULTIMEDIA DAN PEMBUATAN KERUSI RODA, KURSUS PRA VOKASIONAL SEPERTI ELELKTRIK DAN KOMPUTER SERTA PEMULIHAN PERUBATAN SEPERTI WAD PERUBATAN DAN FISIOTERAPI..

PLPP MELIPUTI KAWASAN SELUAS 25 EKAR DAN TURUT MENYEDIAKAN KEMUDAHAN ASRAMA KEPADA PARA PELAJAR.


PERTAMA SEKALI, KAMI DIBAWA MELAWAT DI BAHAGIAN UNIT PEMULIHAN CARA KERJA, TERDAPAT PELBAGAI LATIHAN YANG DISEDIAKAN..SEPERTI YANG DAPAT DILIHAT DI BAWAH,ALAT SENAMAN INI MEMBANTU MELATIH BAHAGIAN ATAS BADAN SEPERTI KEKUATAN MOTOR HALUS TANGAN DAN KEKUATAN OTOT LENGAN.EN. FAIZAL, WAKIL PIHAK PLPP MEMBERI PENERANGAN..


DISINI JUGA TERDAPAT KELAS MASAKAN..
KAMI BERTUAH KERANA DIBERI PELUANG MERASA BISKUT KACANG YANG MEREKA SEDIAKAN..SEDAP!!
KAMI DIBAWA KE GIMNASIUM DIMANA TERDAPAT PELBAGAI ALAT SENAMAN YANG DIGUNAKAN UNTUK MELATIH DAN MENGUATKAN BAHAGIAN BAWAH BADAN.KAMI DIMAKLUMKAN SESI AKAN DIJALANKAN SELAMA SEJAM DIMANA SETIAP 15 MINIT,AKTIVITI BERLAINAN AKAN DILAKUKAN SEPERTI MENENDANG BOLA,ATAU BERJALAN DI TREADMILL..

SETERUSNYA,KAMI DIBAWA KE KELAS ELEKTRONIK DIMANA PARA PELAJAR DIAJAR MEMEBAIKI ALAT-ALAT ELEKTRONIK SEPERTI TELEVISYEN,KOMPUTER DLL..

KEMAHIRAN MENJAHIT JUGA TURUT DITAWARKAN DI SINI..TERDAPAT DUA KELAS,IAITU YANG MENGAJAR ASAS-ASAS MENJAHIT DAN FESYEN..

TERDAPAT JUGA KELAS LUKISAN..PELBAGAI KARYA DIHASILKAN DENGAN MENGUNAKAN PENSEL WARNA, WARNA AIR DAN MEDIUM LAIN..MENCANTING BATIK JUGA TURUT DIAJAR KEPADA PELAJAR DI PLPP INI..

ANTARA HASIL-HASIL YANG DIHASILKAN PELAJAR..

KEMAHIRAN ELEKTRIK JUGA TURUT DIAJAR DI SINI, SEPERTI PENDAWAIAN DAN SEBAGAINYA..


UNIT PROSTHETIK DAN ORTHOTIK MENYEDIAKAN BENGKEL UNTUK MEMBUAT ANGGOTA BADAN TIRUAN.PETUGAS DI SINI MENERANGKAN KEPADA KAMI TENTANG BAGAIMANA ANGGOTA BADAN TIRUAN DIPASANG DAN BERFUNGSI SERTA PETUGAS TURUT MENERANGKAN TENTANG PERKEMBANGAN TERBARU BERKAITAN TEKNOLOGI INI DI DUNIA SEPERTI i-limb.. TERDAPAT JUGA ANGGOTA BADAN TIRUAN INI YANG MENCECAH HARGA SEHINGGA RM22 000.


DI SANA JUGA TERDAPAT BENGKEL UNTUK MEMBUAT KERUSI RODA
DI PLPP JUGA TERDAPAT KEMUDAHAN UNTUK PEKERJA MEREKA UNTUK NAIK KE TINGKAT ATAS TANPA MENGUNAKAN TANGGA..KEMUDAHAN INI AMAT BERGUNA DAN MESIN INI BOLEH MENGANGKAT BEBAN SEHINGGA 206 KG..

SELESAI DIBAWA MELAWAT PLPP, PENGARAH PROGRAM SAUDARI ROHANI MENUTUP PROGRAM DENGAN MENGUCAPKAN TERIMA KASIH KEPADA PIHAK PLPP ATAS SEGALA KERJASAMA YANG DIBERIKAN.


PENYAMPAIAN SAGU HATI KEPADA EN. FAIZAL DARIPADA PRESIDEN KELAB PENYAYANG SAUDARI KHAIRUL FARHAH

AHLI-AHLI KELAB PENYAYANG YANG HADIR...4 comments:

FARAHIN^^ said...

syukur..
getting the opportunity to go there were priceless..
seeing everything by urself there,
will make u feel very thankful,
because we were born normal,
with healthy body,
strong hands,
good eyesight,
and everything..

with this kind of exposure,
hope that we will care more,
sensitive about the physically disabled person (OKU)issues
and seed the selfless attitude inside ourself..
one simple act can make a very significance meaning,
maybe not for other people
but it will be enough for us..

be grateful my friends for all the things that we have now..

salam penyayang..

awa said...

yep..there r so strong..
i really respect them,from the bottom of my heart..they can do everything that normal person can do.n normal person can't do!!

n memang sgt bersyukur,,

kedahgurlz said...

wahhh bestnyaaaa

rugi xdpt p...

huhuhuhuh sebb de komitmen laenn

hermmm bersyukur ngan apa y Allah bagi...setiap insan ada kelebihan masing2...

rozek said...

urmm..wOw..great!!..z xdpt join sbb balik UKM pun jam 7 ptg..huhu