Tuesday, May 20, 2008


Nargis mengganas.. Rakyat Myanmar menangis lagi..

Kapal besar bergelimpangan

bekalan air terputus


http://4.bp.blogspot.com/_F4bQKnCWEjM/SCDJ6SQA3EI/AAAAAAAAAvs/12Uk9zM9euY/s400/nargis+house.jpg

Myanmar bergegar. Ketika itu semua orang berasa takut melihat ribut yang ganas dan menggila merempuh segala satu yang berada di sekitar delta Negeri Myanmar. Ini termasuklah Yangon, Ayeryarwady, Bago, Mao, dan Kayin iaitu tempat terjejas teruk. Manusia, haiwan, tumbuhan, dan harta semuanya berterbangan ditiup kuat oleh Taufan Nargis.

Begitu banyak nyawa yang hilang dalam sekelip mata. pada tahun 1991, Bangladesh pernah kehilangan 138 000 nyawa kerana taufan. Tiada siapa yang dapat menyangka kedahsyatannya begitu rupa sehingga membunuh puluhan dan ratusan ribu nyawa manusia. Insan yang muda atau tua, sihat atau sakit, bala Tuhan tidak bermata.

Hari ini, anak kehilangan ibu bapa, dan ibu bapa kehilangan anaknya. Bekalan air dan elektrik serta laluan jalan terputus. Keadaan di sana seumpama kawasan peperangan ataupun sebuah kawasan yang diserbu oleh gajah-gajah yang naik minyak. Tiang tumbang, atap tercabut, cermin pecah, dan akhirnya rumah runtuh.

Ketika taufan bertiup kencang, kami tidak dapat mendengar suara apa-apa melainkan deruan angin sama seperti deruan enjin sebuah kapal terbang. Mereka yang terselamat berdiri di tepi-tepi dinding sambil berpaut pada besi atau seumpamanya. Masa itu degupan jantung sekencang taufan meniup. Kelihatan waktu itu gugusan angin bergerak seperti 'tentera-tentera' Tuhan meluru masuk kejalan-jalan lebar dengan bengis dan garang . Barulah kini kami tahu hanya Tuhan sebaik-baik tempat untuk kami berpaut.

Jika puluh ribuan mausia mati seperti khabaran, lihatkan mana mayatnya. Marilah kita mengambil iktibar. Hanya dengan seketika bala, deritanya bakal sepanjang zaman.

Barat(Acheh) sudah dan utara(Myanmar) pun sudah. Laut Cina Selatan ada di timur terbuka luas menanti tetamu yang tidak diundang. Malaysia yang halus seperti lidi, jika disepak ombak, hilang lenyap dari peta.Marilah kita sama-sama ahli kelab Penyayang untuk mengambil iktibar bencana 6 Mei ini....


Berita di Akhbar Antarabangsa

Korban taufan di Myanmar cecah 15,000 orang
06 May 2008

YANGON, 6 Mei - Taufan Nargis di Myanmar telah mencecah 15,000 orang, kata Menteri Luar, Nyan Win, kepada stesen televisyen rasmi negara itu, hari ini.

Nyan Win berkata, pemerintah masih terus menerima laporan mengenai kemusnahan akibat bencana itu dari kampung-kampung di daerah delta Sungai Irrawaddy, yang paling teruk dilanda taufan Nargis, Sabtu lalu.

Di Yangon, harga barangan makanan dan bahan bakar melambung dan pertubuhan-pertubuhan kemanusiaan bekerja keras menempatkan pasukan penyelamat di lokasi yang dilanda taufan tersebut.

Sumber Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berkata pihaknya akan menghantar ‘bantuan darurat’ seperti barangan makanan, air bersih, dan selimut, serta plastik untuk membungkus mayat-mayat.

Sumber dari India pula berkata pihaknya akan segera menghantar dua kapal angkatan tentera laut yang memuatkan bahan makanan, selimut, pakaian dan ubat-ubatan.


* Semoga peristiwa ini meyedarkan kita bahawa masih ramia lagi orang yang memerlukan kasih sayang kemanusian daripada kita yang bebas dari bencana ini.

No comments: